// Pretty URLs mod $txt['pretty_urls'] = 'Pretty URLs'; Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Autor Wątek: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki  (Przeczytany 1030 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online edek1310

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 84
  • Reputacja +12/-1
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 07, 2017, 08:53:22 pm »
Dziś śledzie marynowane tuszki,świeże śledzie sprawiamy ,odcinamy głowę i ogon ,można wyjąć kręgosłup ale nie koniecznie,następnie robimy zalewę na około 700ml wody 300 ml octu do tego 2 łyżki soli ,4 czubate łyżki cukru 6 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego do tego po łyżeczce pieprzu i gorczycy białej, cebulka i marchewka , zalewę gotujemy po ostudzeniu dodajemy ocet , nastęnie śledzie układamy w słoikach lub w innym naczyniu i zalewamy wystudzoną zalewą, po kilku dniach można spożywać z pieczywem lub ziemniaczkami gotowanymi najlepiej w mundurkach, smacznego

Online Mirek

  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 627
  • Reputacja +54/-2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2017, 05:03:24 pm »
lubicie marynowane, to coś podeślę


Super Edziu dzięki dawaj ten przepis na marynowane śledziki trzeba spróbować  :) [size=78%] [/size]

Online marcipas

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 116
  • Reputacja +5/-0
  • surfcasting
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2017, 03:19:28 pm »
Bardzo dziękuję Edek, właśnie tego potrzebowałem.

Online edek1310

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 84
  • Reputacja +12/-1
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2017, 07:10:21 am »
lubicie marynowane, to coś podeślę

Online edek1310

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 84
  • Reputacja +12/-1
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2017, 07:08:52 am »
do solenia w beczce lub innym naczyniu jeżeli są w całości układa się brzuchami do góry ciasno jeden obok drugiego i zasypuje się solą w takiej ilości żeby były zakryte i tak kolejno warstwa po warstwie, można też solić same filety ,tak właśnie ja robię ,nie ma problemu póżniej z ośćmi

Online Mirek

  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 627
  • Reputacja +54/-2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 04, 2017, 09:12:38 pm »
Nie tak nie próbowałem ale wiem że Krzysiek tak właśnie soli śledzia niestety nie znam proporcji ile soli ile śledzi.   

Online marcipas

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 116
  • Reputacja +5/-0
  • surfcasting
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 04, 2017, 04:32:27 pm »
Mirku a próbowałeś solić śledzie tak jak kiedyś w beczkach bez wody, sól i tylko "sok" który puszczą śledzie?

Online Mirek

  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 627
  • Reputacja +54/-2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 04, 2017, 02:54:16 pm »
Jeśli macie dobre sprawdzone przepisy do śledzika i nie tylko  to proszę podzielić się doświadczeniem. 
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2017, 09:13:07 pm wysłana przez Mirek »

Online Mirek

  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 627
  • Reputacja +54/-2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2016, 04:29:44 pm »
Nowy sposób filetowania troci i moim zdaniem lepszy od metody skandynawskiej .
https://youtu.be/3q1JN_3s3gw

Offline Olek

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 95
  • Reputacja +8/-0
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 30, 2016, 03:56:09 pm »
Troć na surowo "Po goleniowsku" palce lizać! :))

Online Mirek

  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 627
  • Reputacja +54/-2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 25, 2016, 11:03:44 am »
Wędzenie mięs

Zalewa solankowa do mięs 6kg
w 3l wody rozpuścić sól w ilości 200g  (moja miara soli to kubek z duralexu do kawy)
1 główka czosnku ząbki czosnku wraz z łupinami rozgnieść
około 6 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 stołowa łyżka saletry

mięso - szynki, boczki, karkówka, schab zalać zalewą i pozostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 7 dni. Mięso z wierzchu naczynia w którym będziemy peklować trzeba nakryć np. talerzykiem tak aby cała zawartość zanurzona była w solance.
1 dzień przed wędzenie należy mięso włożyć w siatki wędzarnicze -do kupienia w sklepach i powiesić na 10 godz. w chłodnym przewiewnym miejscu aby obciekła solanka a mięso było przesuszone.
Po takim przygotowaniu wędzimy około 5-6 godz. na ciepło temperatura wędzenia 50-60C. Po uwędzeniu mięsa pozostawiamy nasze przysmaki w wędzarni do ostygnięcia.

P.S. Do wędzenia ryb taka sama proporcja wody do soli tylko do solanki nie dodaję czosnku i ziela angielskiego. Ryby trzymam w solance 10godz. po czym obmywam je pod bieżącą wodą i wieszam w chłodnym przewiewnym miejscu na około 1 godz. do wyschnięcia. Ryba z wierzchu musi być sucha to bardzo ważne w przeciwnym razie rozpadnie się na hakach. Temperatura wędzenia 40-50C.
Trocie, belony, dorsze wędzę w dzwonkach na hakach, leszcze minimum 3kg kładę na siatkach nie trzeba ich skrobać z łusek.

 

« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2016, 11:20:30 am wysłana przez Mirek »

Offline Buszkowice

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 46
  • Reputacja +4/-0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 24, 2016, 03:32:09 pm »
Polecam gdy macie za dużo śledzia, albo jak trafi się wyjątkowo duży leszcz i mieso przy kręgosłupie i ogonie staje się po prostu za tłuste :)


Paprykarz.
- 2 kg surowej ryby, bez kręgosłupa zmielić dwukrotnie
- 4 marchewki - zetrzeć na tarce
- ½ selera - zetrzeć na tarce
- pietruszka - zetrzeć na tarce
- ½ szklanki ryżu - surowy
- 3 cebule - w kostkę
- 1 pora - w talarki połówki
-¼ kapusty
- 1 litr oleju
- 5 koncentratów pomidorowych. Słoiczki proponuję od razu wykorzystać. Takie małe porcje idealne nadają się jak wstaniemy za późno do pracy. Chwytamy taki słoiczek, 2 bułki i śniadanie gotowe :)
- 750 ml ketchupu pikantnego
Pakować w słoiki i gotować 3 - 3,5 godz

P.S.
Proponuję (na niewielkiej ilości) poeksperymentować z ostrą papryką.


P.P.S.
Ja ryżu daję nieco więcej, tak mniej 3/4, a nawet prawię całą szklankę. To już kwestia gustu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2016, 09:24:32 am wysłana przez Buszkowice »

Online Mirek

  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 627
  • Reputacja +54/-2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 23, 2016, 09:33:07 pm »
ŚLEDZIE lekko podsmażane w zalewie octowej

ZALEWA
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli morskiej
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
5 liści laurowych
3 łyżeczki gorczycy

Wszystko zagotować dodać do gotujacej się zalewy cebulę pokrojoną w piórka i chwilę pogotować.
Śledzie lekko posolić i obsmażyć lub nie. Przekładać w naczyniu warstwami cebula-śledź całość zalać zalewą.
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2016, 11:29:50 am wysłana przez Mirek »

Online Mirek

  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 627
  • Reputacja +54/-2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 23, 2016, 09:28:46 pm »
Troć na surowo -smakuje jak wędzona na zimno

Do przygotowania potrawy potrzebujemy grubą piękną tłustą troć koniecznie srebro bałtyckie najlepiej osobiście złowioną w bałtyckiej solance ;D .
Przepis na rybkę o wadze 3kg przy większych musimy zwiększyć proporcjonalnie ilość soli i cukru.

1. Filetujemy troć pozostawiając filet ze skórą
film jak filetować troć https://www.youtube.com/watch?v=hLbsADwTxUI
2. W zależności od posiadanych naczyń filet możemy przekroić na pół.
3. Jeden płat fileta obsypujemy z wierzchu solą kuchenną w ilości 4 stołowe łyżki na płat a następnie obsypujemy ponownie 4 łyżkami cukru oraz 1 małą łyżeczką pieprzu. 
4. Tak przygotowane płaty troci odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.
5. Po 12 godzinach sól i cukier rozpuści się na płatach ryby powodując wytrącanie wody z mięsa. W zależności od grubości fileta może jej być dość dużo dlatego filety powinny znajdować się w półmiskach lub innych naczyniach o dość wysokich brzegach.
6. Nie można wylewać wody która się wytrąci z filetów ryby w ciągu 12 godzin.  Płaty muszą się moczyć w tej solance.
7. Po 12 godzinach moczenia się filetów wylewamy nagromadzoną w naczyniu wodę.
8. Z wierzchu płatów usuwamy pozostałe nie rozpuszczone resztki soli i cukru.
9. Płat ryby kładziemy na deskę kuchenną i pod dużym kątem kroimy na cieniutkie plastry.
10. Pozostawiona skóra ryby na płacie fileta umożliwi nam wygodne porcjowanie dokrawając do skóry plastry ładnie nam odchodzą.
11. Plastry troci układamy na talerzykach według własnego pomysłu i posypujemy z wierzchu posiekaną świeżą nacią pietruszki.

Najlepiej smakuje z pieczywem posmarowanym masełkiem.

Smacznego.

Poniżej wstawiam zdjęcia jak w kolejności od 1 do 11 przygotowuję ten przysmak.   
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2016, 07:20:18 pm wysłana przez Mirek »

Online Mirek

  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 627
  • Reputacja +54/-2
  • Płeć: Mężczyzna
Przepisy Kulinarne -Nasze Przysmaki
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 23, 2016, 11:30:49 am »
W tym dziale dzielimy się naszymi sprawdzonymi przepisami kulinarnymi.  Mile widziane zdjęcia poszczególnych etapów przygotowania dań z opisem jego przygotowania jak i efekt końcowy.